Zadnji nasveti

Na vrh

Vlaga v stanovanju

Plesen v stanovanju je škodljiva za zdravje

Se soočate z vlago v stanovanju?

Vlaga in plesen v bivalnih prostorih slabšata kvaliteto življenja in bivalno ugodje. Prezračevanje je za prijetno bivanje izrednega pomena. Posledica slabega zračenja se odražajo s slabšim počutjem, prostore pa posledično napade še plesen.

Poleg neestetskega videza sten (odpadanje ometa, temne pike), prevlažno ozračje slabo vpliva tudi na zdravje stanovalcev. Takšno okolje je idealno za razvoj in razmnoževanje pršic in plesni, kar še posebej slabo vpliva na ljudi, ki imajo težave z dihali – astmatiki in ljudje, alergični na pršice. Druga skrajnost pojava prekomerne vlage in razvoja plesni na notranjih površinah pa je ta, da vpliva na trajnost gradbenih elementov in notranje opreme ter veča obratovalne in vzdrževalne stroške bivanja.

Kako pravilno prezračimo prostor?

Pravilno prezračevanje prostorov v stanovanju

Z majhnimi ukrepi v naših stanovanjih se je mogoče uspešno znebiti vlage ali jo vsaj zmanjšati. Vsak dan je potrebno vsaj za 5 min na stežaj odpreti okna; da bi bilo zračenje še hitrejše in učinkovitejše ustvarimo prepih. Pohištvo naj bo odmaknjeno od sten za vsaj 5 cm, zrak bo tako lažje krožil, če je le možno pa pohištvo postavimo ob notranje stene. Kadar kuhamo moramo obvezno uporabljati kuhinjsko napo, ventilatorje v kopalnici in kuhinji pa pustimo prižgane še 10 minut po uporabi. Za sušenje perila uporabljamo kondenzacijski sušilnik namesto klasičnega, če pa nimamo sušilnika, ga sušimo v kletnih prostorih, ki so dobro prezračeni. Če tako zračenje ne pomaga in še vedno čutite zatohlost ali se slabo počutite, je morda čas za razmislek o prezračevalnih sistemih.

Kje so vzroki za prekomerno vlago in nastanek plesni?

Vzroke za prekomerno vlago in razvoj plesni je težko točno določiti, ker sta oba pojava povezana z mnogimi dejavniki. Vlaga nastaja pri kuhanju, umivanju, pranju posode, sušenju perila, likanju. Ta vlaga mora redno, vsak dan sproti prehajati na prosto, sicer začne kmalu povzročati škodo v stanovanju in škodljivo vplivati na naše zdravje. Drugi vzrok vlage in plesni je kombinacija gradbeno fizikalnih nepravilnosti, poškodb in konstrukcijskih napak posameznih sklopov zgradbe – poškodovane instalacije, poškodovana fasada, zamakanje strehe. Tretji vzrok oziroma napaka, ki jo naredimo že ob samem začetku novogradnje je, da se materiali ne izsušijo do normalne meje, ker smo se prehitro vselili, po navadi še v nedokončano stanovanje. Četrti vzrok pa se nanaša na nepravilno ogrevanje in prezračevanje prostorov. V današnjem času želi marsikdo stroške ogrevanja zmanjšati tako, da svoje stanovanje manj ogreva, kar pa posledično vpliva na porast  vlage in plesni v stanovanjih in poslovnih prostorih.

Odstranjevanje plesni

Kakšna je optimalna vlaga v stanovanju?

Optimalna temperatura v prostoru
Optimalna vlaga v prostoru

Idealna temperatura ozračja v prostoru naj bi bila med  22 °C in 24 °C, relativna vlažnost pa med 40 % in 60 %. Nad 60 % vlažnosti, že govorimo o prekomerni vlažnosti, ki je glavni vzrok za nastanek plesni.

Preveč vlažen zrak je še večja težava kot suh zrak. Čim nižja je temperatura v prostoru, tem nižja mora biti zračna vlažnost, da ne pride do kondenzacije in plesni. Občasno kratkotrajnejše povišanje relativne vlažnosti ni problematično, če prostor pravočasno in redno zračimo.

Znebite se plesni v prostoru in zadihajte svež zrak!