Prezračevalne naprave Blauberg

Naše poslanstvo

Pomagamo vam zadihati svež zrak.

Ekipa E2E poskrbi za kvalitetno prezračevanje v vašem domu in vam pomagati zaživeti bolj zdravo življenje.
Prezračevanje je nujen del bivalnega okolja. Brez prezračevanja se v vaših domovih lahko namreč pojavijo visoke koncentracije onesnaževalcev, ki so za naše zdravje zelo škodljive.

Ponujamo prezračevalne naprave znamke Blauberg Ventilatoren - prezračevalne naprave visoke kakovosti, z izjemno učinkovitostjo ter odličnim razmerjem med ceno in kvaliteto.

Naša pomoč se pa ne konča tukaj. Sodelujemo namreč z več kot 200 preverjenimi in zanesljivimi monterji ter inštalaterji, preko katerih vam organiziramo in izvedemo profesionalno vgradnjo in nastavitev prezračevalne naprave.Pred in po sami izvedbi pa vam seveda z veseljem pomagamo z brezplačnim svetovanjem.

Delovni čas

Ponedeljek - petek 07:00-15:00
Sobota - nedelja Zaprto

Zadnji nasveti

info@e2e.si

+386 (0)2 620 98 05

Na vrh

Zmotna mnenja o prezračevanjih z rekuperacijo

Prezračevalni sistemi Blauberg | E2E d.o.o.Nasveti Zmotna mnenja o prezračevanjih z rekuperacijo
Prezračevanje z rekuperacijo

Zmotna mnenja o prezračevanjih z rekuperacijo

Zmotna mnenja o produktih, storitvah, rešitvah ali dogodkih so sestavni del družbenega okolja. V veliki meri so posledica konkurence oz. nasprotnikov, ki imajo svoje, največkrat ekonomsko naravnane interese. Področje prezračevanja ni izjema, zato je najbolje, da nekatere zmote omenimo.

 

Najbolj pogosto laično mnenje je, da v primeru uporabe prezračevalnega sistema odpiranje oken ni dovoljeno. Prezračevalni sistemi v bivalnem okolju so doživeli razcvet v obdobju razvoja nizkoenergijske gradnje. Podobno zmotno mnenje odpiranje oken se navezuje na t.i. pasivne hiše z razliko, da se pri njih omenja, da se okna sploh ne da odpreti. Razlog takšnega mnenja izvira v težavi pri izgradnji prvih pasivnih hiš. Uporabili so nova tro-slojna okna, ki so takrat tudi za proizvajalce oken pomenila nov tehnološki zalogaj. Ker so se proizvajalci osredotočili zgolj na energetske zahteve, prvi primerki niso imeli odpiralnega mehanizma. Kljub temu, da je šlo zgolj za nekaj testnih primerov je zmota ne-odpiranja oken ostala.

 

Odpiranje oken je lahko učinkovit podporni sistem prezračevanja v poletnem času, ko kljub funkciji bypass ne uspemo ohladiti bivalnih prostorov. Nikakor pa ne nadomešča sistema prezračevanja z rekuperacijo. V kolikor zračite zgolj z odpiranjem oken je najslabša rešitev ta, da prezračujete na kip. Glede na to, da bi za izmenjavo zraka morali zračiti večkrat dnevno, se je potrebno vprašati, kdo prezračuje ko smo odsotni od doma? S takšnim načinom vplivamo na zmanjšano udobje in večje stroške ogrevanja bivalnega prostora, saj za razliko od prezračevanja z rekuperacijo, ni avtomatsko nadzorovanega prezračevanja z uporabo toplotne energije odpadnega zraka.

 

Sistema prezračevanja ne izključujemo, saj v trenutku ko se vrnemo domov, na takšen način tvegamo, da se izpostavimo vsem notranjim in zunanjim onesnaževalcem. V kolikor v objektu ni prisotnih oseb, lahko prezračevalni sistem nastavimo na minimum. V primeru centralne prezračevalne naprave znaša celoletna poraba električne energije okoli 40 €, zato z nastavitvijo nižjih pretokov ali popolnim izklopom naprave v času dopusta, bistveno ne vplivamo na znižanje stroškov obratovanja.

 

Preko razvoda centralnega prezračevalnega sistema lahko opravljamo tudi funkcijo ogrevanja in prezračevanja. Obstajajo določene omejitve. Ogrevalna in hladilna kapaciteta je cca. 2,5 kW, kar je relativno malo. Zrak ima omejitve pri prenosu toplotne energije. V primeru ogrevanja je zgornja meja ogrevanega zraka 55 stopinj, poleg tega pa imamo omejeno količino pretoka zraka. T.i. toplozračni sistemi ogrevanja se uporabljajo zgolj v primerih gradnje v pasivnem standardu do 140 m2. Bistveno primernejši je razvod talnega ogrevanja, v primeru hlajenja pa uporaba klimatske naprave.

 

V obdobju pred uporabo prezračevalnih sistemov z rekuperacijo je bila kuhinjska napa nepogrešljiv element vsake kuhinje. V primeru pravilnega načrtovanja prezračevanja in izbire vgrajenih materialov ni potrebe po napi. Z uporabo kuhinjskega ventila in kvalitetnega filtra je odvod iz kuhinjskih prostorov del centralnega prezračevalnega sistema. V kolikor si vseeno želite vgraditi napo, potem je nujno potrebno, da izberete napo obtočnega tipa, v nasprotnem primeru porušite ravnotežje pretokov v objektu in povečate toplotne izgube.

 

Kvalitetna izvedba centralnega prezračevalnega sistema ni odvisna zgolj od glavne naprave. Enako pomembna je kvaliteta razvodnih cevi. Antistatične in antibakterijske cevi, zamrežene s srebrnimi ioni zagotavljajo popolnoma neoporečno uporabo skozi daljše obdobje.

 

Eden izmed kriterijev bivalne klime je prisotnost vlage. Iz vidika zdravja je zaželena vrednost med 45 in 55 %. Entalpijski izmenjevalec lahko na svež dovodni zrak prenese tudi del vlage odvodnega zraka. Z uporabo entalpijskega izmenjevalca lahko v zimskem obdobju suhega zunanjega zraka dosežete 35% vlažnost namesto 30 %. V obeh primerih je koncentracija vlage premajhna, da bi zagotovili kvalitetno in zdravo bivalno okolje, zato je v obeh primerih nujna uporaba vlažilcev zraka, ki bodo vlago dvignili vsaj na 45 %. Entalpijski izmenjevalec ima tudi določene slabosti, saj poleg vlage in toplote prenaša tudi vonjave. Takšen primer je vonj čebule, ki se iz kuhinjskega prostora preko izmenjevalca prenese na svež zrak, ki ga odvajamo na primer v spalnico.

 

Lokalni ali centralni prezračevalni sistem? Na trgu so prisotni ponudniki, ki strogo zagovarjajo zgolj en tip prezračevanja. Razlog je preprost. Ponujajo zgolj en tip rešite, saj v naboru prodajnega materiala nimajo drugega tipa. Realnost pa je takšna, da vsak projekt, vsak primer, zahteva individualno obravnavo. Na podlagi ugotovitev se izbere ali je najboljša rešitev uporaba lokalnih ali centralnih prezračevalnih sistemov z rekuperacijo.

 

Z željo po čim nižji investiciji, se ljudje odločijo tudi za samogradnjo. Nekateri prodajalci prezračevalnih sistemov jo celo spodbujajo. Problem nastane, ko ne glede na to da investitor predela velik del teorije o prezračevanju, zmanjkajo izkušnje, saj se investitor uči na svojem primeru. Zaradi samogradnje prezračevalnega sistema se velikokrat pojavi problem prevelike glasnosti sistema, zato se zaradi zvočne obremenitve s časom sistem izključi ali celo odstrani. Elektro in strojne (prezračevalne) inštalacije prepustite strokovnjakom, saj so morebitne napake lahko drage, nefunkcionalne in nevarne za vaše zdravje.

Ekipa E2E
Brez komentarjev

Komentirajte