Zadnji nasveti

Na vrh

Prezračevanje z rekuperacijo – zmotna mnenja

Prezračevalni sistemi Blauberg | E2E d.o.o.Nasveti Prezračevanje z rekuperacijo – zmotna mnenja
Prezračevanje z rekuperacijo

Prezračevanje z rekuperacijo – zmotna mnenja

Prezračevanje z rekuperacijo je ena izmed tem, kjer so zmotna mnenja pogosta. Prav tako so pogosta zmotna menja o produktih, storitvah, rešitvah ali dogodkih. So sestavni del družbenega okolja. V veliki meri so posledica konkurence oz. nasprotnikov, ki imajo svoje, največkrat zgoolj ekonomsko naravnane interese. Področje prezračevanja ni izjema, zato je najbolje, da nekatere zmote omenimo in poiščemo prave informacije.  (1) Za še več znanja o prezračevanju z rekuperacijo pa vas vabimo, da preberete tudi članek “Rekuperacija – DA ali NE?

 

Prezračevanje z rekuperacijo - zmotna mnenja

 

Prisilno prezračevanje in odpiranje oken  ali zmota št. 1

Najbolj pogosto laično mnenje je, da v primeru uporabe prezračevanja z rekuperacijo odpiranje oken ni dovoljeno. Prezračevalni sistemi v bivalnem okolju so doživeli razcvet v obdobju razvoja nizkoenergijske gradnje. Podobno zmotno mnenje odpiranje oken se navezuje na t.i. pasivne hiše z razliko, da se pri njih omenja, da se okna sploh ne da odpreti. Razlog takšnega mnenja izvira v težavi pri izgradnji prvih pasivnih hiš. Uporabili so nova tro-slojna okna, ki so takrat tudi za proizvajalce oken pomenila nov tehnološki zalogaj. Ker so se proizvajalci osredotočili zgolj na energetske zahteve, prvi primerki niso imeli odpiralnega mehanizma. Kljub temu, da je šlo zgolj za nekaj testnih primerov je zmota ne-odpiranja oken ostala. 

 

Prisilno prezračevanje in odpiranje oken

 

Odpiranje oken je lahko učinkovit podporni sistem prezračevanja v poletnem času, ko kljub funkciji bypass ne uspemo ohladiti bivalnih prostorov. Nikakor pa ne nadomešča sistema prezračevanja z rekuperacijo. V kolikor zračite zgolj z odpiranjem oken je najslabša rešitev ta, da prezračujete na kip. Glede na to, da bi za izmenjavo zraka morali zračiti večkrat dnevno, se je potrebno vprašati, kdo prezračuje ko smo odsotni od doma? S takšnim načinom vplivamo na zmanjšano udobje in večje stroške ogrevanja bivalnega prostora, saj za razliko od prezračevanja z rekuperacijo, ni avtomatsko nadzorovanega prezračevanja z uporabo toplotne energije odpadnega zraka.

 

Vas zanima, kakšno bi bilo idealno prezračevanje v vašem domu ali poslovnem objektu? Izkoristite BREZPLAČEN OGLED PROSTOROV IN INDIVIDUALEN PREDLOG prezračevanja, ki bo pisan na kožo vašim željam in tehničnim zahtevam.

Kontaktirajte nas
Grega
Grega Kokot
Svetovalec

 

Izklapljanje prezračevalnega sistema privarčuje energijo ali zmota št. 2

Prezračevanje z rekuperacijo naj bo vedno vključeno. Ponavljamo,  ne izključujemo ga, ker v trenutku ko se vrnemo domov, na takšen način tvegamo, da se izpostavimo vsem notranjim in zunanjim onesnaževalcem. V kolikor v objektu ni prisotnih oseb, lahko prezračevalni sistem nastavimo na minimum. V primeru centralne prezračevalne naprave znaša celoletna poraba električne energije okoli 40 €, zato s popolnim izklopom naprave v času dopusta, bistveno ne vplivamo na znižanje stroškov obratovanja. Z energijo lahko privarčujete na optimalne načine. (2)

 

Izklapljanje prezračevalnega sistema privarčuje energijo

 

Prezračevanje z rekuperacijo ne omogoča ogrevanja zmota št. 3

Preko razvoda centralnega prezračevalnega sistema lahko opravljamo tudi funkcijo ogrevanja in prezračevanja. Obstajajo določene omejitve. Ogrevalna in hladilna kapaciteta je cca. 2,5 kW, kar je relativno malo. Zrak ima omejitve pri prenosu toplotne energije. V primeru ogrevanja je zgornja meja ogrevanega zraka 55 stopinj, poleg tega pa imamo omejeno količino pretoka zraka. T.i. toplozračni sistemi ogrevanja se uporabljajo zgolj v primerih gradnje v pasivnem standardu do 140 m2. Bistveno primernejši je razvod talnega ogrevanja, v primeru hlajenja pa uporaba klimatske naprave.

 

Prezračevanje v hiši ne nadomesti kuhinjske nape ali zmota št. 4

V obdobju pred uporabo prezračevanja z rekuperacijo ali drugih prezračevalnih sistemov je bila kuhinjska napa nepogrešljiv element vsake kuhinje. V primeru pravilnega načrtovanja prezračevanja in izbire vgrajenih materialov ni potrebe po napi. Z uporabo kuhinjskega ventila in kvalitetnega filtra je odvod iz kuhinjskih prostorov del centralnega prezračevalnega sistema. V kolikor si vseeno želite vgraditi napo, potem je nujno potrebno, da izberete napo obtočnega tipa, v nasprotnem primeru porušite ravnotežje pretokov v objektu in povečate toplotne izgube. Kakovostna izvedba centralnega prezračevalnega sistema ni odvisna zgolj od glavne naprave. Enako pomembna je kvaliteta razvodnih cevi. Antistatične in antibakterijske cevi, zamrežene s srebrnimi ioni zagotavljajo popolnoma neoporečno uporabo skozi daljše obdobje.

Prezračevanje v hiši ne nadomesti kuhinjske nape

 

Entapisjki izmenjevalec ne potrebuje dodatnega vlaženja ali zmota št. 5

Eden izmed kriterijev zdrave bivalne klime je prisotnost primerne količine vlage. (3) Iz vidika zdravja je zaželena vrednost med 45 in 55 %. Entalpijski izmenjevalec lahko na svež dovodni zrak prenese tudi del vlage odvodnega zraka. Z uporabo entalpijskega izmenjevalca lahko v zimskem obdobju suhega zunanjega zraka dosežete 35% vlažnost namesto 30 %. V obeh primerih je koncentracija vlage premajhna, da bi zagotovili kvalitetno in zdravo bivalno okolje, zato je v obeh primerih nujna uporaba vlažilcev zraka, ki bodo vlago dvignili vsaj na 45 %. Entalpijski izmenjevalec ima tudi določene slabosti, saj poleg vlage in toplote prenaša tudi vonjave. Takšen primer je vonj čebule, ki se iz kuhinjskega prostora preko izmenjevalca prenese na svež zrak, ki ga odvajamo na primer v spalnico. Kakovostno prezračevanje z rekuperacijo vas bo obvarovalo te težave.

 

Lokalni ali centralni prezračevalni sistem?

Na trgu so prisotni ponudniki, ki strogo zagovarjajo zgolj en tip prezračevanja. Razlogi so preprosti. Naj izpostavimo samo nekaj najpomembnejših:

  • Ponujajo zgolj en tip rešite, saj v naboru prodajnega materiala nimajo drugega tipa. Realnost pa je takšna, da vsak projekt, vsak primer, zahteva individualno obravnavo. Na podlagi ugotovitev se izbere ali je najboljša rešitev uporaba lokalnih ali centralnih prezračevalnih sistemov z rekuperacijo.
  • Z željo po čim nižji investiciji, se ljudje odločijo tudi za samogradnjo. Nekateri prodajalci prezračevalnih sistemov jo celo spodbujajo.
  • Problem nastane, ko ne glede na to da investitor predela velik del teorije o prezračevanju, zmanjkajo izkušnje, saj se investitor uči na svojem primeru. Prezračevanje z rekuperacijo zahteva strokovno zanje, da je učinkovito. Kot vse stvari v življenju.
  • Zaradi samogradnje prezračevalnega sistema se velikokrat pojavi problem prevelike glasnosti sistema, zato se zaradi zvočne obremenitve s časom sistem izključi ali celo odstrani.
  • Elektro in strojne (prezračevalne) inštalacije prepustite strokovnjakom, saj so morebitne napake lahko drage, nefunkcionalne in nevarne za vaše zdravje.

Pravilen odgovor se torej glasi: prezračevanje z rekuperacijo, lokalno ali centralno – vse je odvisno od potreb in trenutnega stanja. (4)

Ekipa E2E
Brez komentarjev

Komentirajte