Zadnji nasveti

Na vrh

Rekuperacija – DA ali NE? Centralno ali lokalno prezračevanje?

Prezračevalni sistemi Blauberg | E2E d.o.o.Nasveti Rekuperacija – DA ali NE? Centralno ali lokalno prezračevanje?
Do zdravega zraka v stanovanju

Rekuperacija – DA ali NE? Centralno ali lokalno prezračevanje?

Rekuperacija je v večini primerov odlična rešitev prezračevanja. Več kot polovico celotnega časa preživimo doma. Povsem upravičeno je, da je kakovost zraka v stanovanjskih prostorih deležna vedno večje pozornosti. Nenazadnje je dom na prvem mestu, saj predstavlja zavetje naših otrok, družine in prijateljev. Zakaj se torej šele danes sprašujemo ali je prezračevanje ( z rekuperacijo) v našem domu potrebno? Zakaj sploh uporabiti rekuperacijo? Še bolj pomembno pa je, kako prezračevati? Prezračevati z rekuperacijo? Lokalni ali centralni prezračevalni sistem? O vsem tem in še čem bomo spregovorili v nadaljevanju. Vabimo pa vas, da si še več o rekuperaciji preberete tudi v prispevku Zmotna mnenja o prezračevanjih z rekuperacijo.

Rekuperacija zraka v stanovanju

Slika: Rekuperacija

Rekuperacija, kaj pomeni?

Rekuperacija je posvojena tujka, ki pomeni proces vračanja toplote v stavbo. Pri prezračevanju z rekuperacijo se proces odvija v rekuperatorju prezračevalne naprave. Ta vrača toploto odpadnega zraka, ki vstopa v stavbo. Tako se pozimi v prostoru ohranja toplota in poleti hlad. Kakovost rekuperatorja zagotavlja uspešen prenos toplote in posledično dvig deleža privarčevane energije.  Z znižano potrebo po dogrevanju/hlajenju se bistveno nižajo tudi obratovalni stroški. Ne glede na skepso, raziskave kažejo, da je slovenskih gospodinjstev vedno več energetsko učinkovitih (1).

 

Video: Oglejte si primer delovanja prezračevalne enote z vračanjem toplote (rekuperacija)

 

Prezračevanje z rekuperacijo

Prezračevanje in potreba po zdravem, neonesnaženem zraku nas spremlja povsod. Industrijsko prezračevanje, ki je laghko prezračevanje z rekuperacijo, na delovnem mestu, prezračevanje športnih objektov v našem prostem času, prezračevanje gostinskih lokalov in tako naprej. Si lahko predstavljate avto brez možnosti aktiviranja prezračevanja? To tehnično rešitev smo vpeljali povsod, le tam ne, kjer bi bilo najbolj potrebno. V prostorih, kjer preživljamo dneve in tedne. Imamo v naših domovih res tako zdravo okolje, da ne potrebujemo svežega zraka? Ne potrebujemo prezračevanja z rekuperacijo?

 

Vas zanima, kakšno bi bilo idealno prezračevanje v vašem domu ali poslovnem objektu? Izkoristite BREZPLAČEN OGLED PROSTOROV IN INDIVIDUALEN PREDLOG prezračevanja, ki bo pisan na kožo vašim željam in tehničnim zahtevam.

Kontaktirajte nas
Miha Glavič, specialist za toplotne črpalke, lokalne in centralne prezračevalne sisteme ter klimatske naprave.
Miha Glavič
Svetovalec

 

Poglejmo samo nekaj primerov notranjih in zunanjih onesnaževalcev

Zrak v nostranjih prostorih še zdaleč ni nedolžen, z upoštevanjem časa, ki ga tako preživimo, pa sploh.(2)

  • pršice,
  • prah,
  • plesen,
  • dimni plini,
  • farmaldehidi, ipd.

Predvsem slednji so zelo zaskrbljujoči. V kolikor se poglobite v proizvodne procese  notranje opreme in konstrukcijskega lesa, vas bo dobesedno bolela glava. Iz farmaldehidnih lepil, ki so prisotna v ivernih ploščah, osb ploščah, sedežnih garniturah, itn., se vsakodnevno sproščajo škodljivi farmaldehidi. Farmaldehid je strupen, rakotvoren alergen – tako opisujejo zdravniki ta brezbarven plin ostrega vonja.

Slab zrak v stanovanju slabša kvaliteto vašega življenja

Slika: Če bi lahko v vsakem trenutku videli, kako onesnažen je zrak, biredno zračili prostorw. Klasično, lokalno, centralno, z rekuperacijo ali brez.

Poleg notranjih obstajajo tudi nevarni zunanji onesnaževalci (3).

  • Težave alergikov, ki so občutljivi na cvetni prah so znane.
  • Nič bolje se nam ne godi, ko smo izpostavljeni delcem PM10 in PM2,5, katerih vir so kurišča in prevozna sredstva.
  • Velikokrat pozabljeni pa je nevarni radon, ki je razpadni produkt urana in je radioaktiven. Največje težave nastopijo na kraškem svetu, saj zaradi poroznosti zgornje plasti, plin prehaja na površje v večjih količinah. V Sloveniji je 44 % površine kraškega značaja. Radon na prostem sicer nima škodljivih učinkov, težava nastopi, če je koncentriran v zaprtih prostorih. Skoraj nemogoče ga je ustaviti, saj potuje tudi preko betona. Radon je dokazani »ubijalec«, saj je tretji najpogostejši povzročitelj pljučnega raka, takoj za kajenjem in azbestom.

 

Vprašanje zračenja – odgovor je zračenje z rekuperacijo

V osnovi imamo dve rešitvi, ko pridemo do vprašanja zračenja. Prvič, ignoriramo problem da imamo prostore ne-prezračene, vsaj do trenutka, ko moramo zaradi resnih zdravstvenih težav obiskati zdravnika. Drugič, prezračujemo. In tretjič, varčujemo z energijo in zračimo z rekuperacijo. Mnogi so prepričani, da lahko kvalitetno prezračujejo zgolj z ročnim odpiranjem oken. Pojavi se vprašanje, kdo prezračuje v dopoldanskem času, ko ni nikogar doma? Kdo prezračuje v času ko smo na dopustu? Kako nadomestiti toplotne izgube ob večkratnem dnevnem odpiranju oken? Odgovor je rekuperacija.

 

Lokalni ali centralni prezračevalni sistem z rekuperacijo?

Lokalni ali centralni prezračevalni sistem z rekuperacijo rešuje tako finančni kot zdravstveni vidik. (3) Z uporabo visoko učinkovitih prenosnikov toplote dosežemo zmanjšanje energetskih izgub in si zagotovimo dodaten finančni prihranek. Iz zdravstvenega vidika pa se lahko z uporabo prezračevanja obvarujete pred vsemi zgoraj omenjenimi težavami. V kolikor želite sebi in svoji družini zdravo bivalno okolje, potem je prezračevanje nujno. Nujno je tudi, da so investicije v prezračevanje pravilno načrtovane, torej, da poiščete strokovno pomoč, saj boste le tako dosegli najboljšo rešitev, ki bo s pomočjo nepovratnih sredstev Ekosklada prijazna do vaše denarnice, predvsem pa do vašega zdravja.

Prezračevanje stanovanja - odpiranje oken ali prezračevalni sistem

Slika: Klasično prezračevanje ali prezračevalni sistem?

 

Čiščenje rekuperacije

Čiščenje cevi prezračevalnega sistema z vračanjem toplote (rekuperacije) ni pogosto opravilo, je pa izjemnega pomena, da bo imel vaš prezračevalni sistem dolgo življenjsko dobo. Bolj kot samo čiščenje cevi je pomebna vsakoletna menjava filtra. Sistemi in pokrovi za nadzor bi morali biti postavljeni taako, da so zlahka dosegljivi in se dajo odpreti brez težav. Zagotavljamo vam, da smo vam vedno na voljo, hkrati vam bomo ob predaji sistema predložili še vse potrebne načrte in navodila za vzdrževanje. Kar brez skrbi.

 

Rekuperacija v stari hiši

Sodobne hiše so narejene iz materialov, ki dobro tesnijo. Logika nam pove, da iz istega razloga zelo slabo prepuščajo vlago, zato se v takšnih hišah pojavljajo težave s kondenzom.

Stare hiše so načeloma zgrajene iz materialov, ki boljše dihajo – tukaj imamo v mislih predvsem okna. Vendar enake težave nastopijo, ko v stari hiši zamenjamo okna in hišo zatesnimo z novo, energijsko učinkovito fasado. Vse to lahko preprečimo z najverjetneje eno samo  prezračevalno napravo. Vlaga namreč zelo hitro potuje po zraku. V primeru, da želimo ob tem še svež zrak, ki je filtriran in ogret, pa potrebujemo po eno napravo v vsaki sobi. V primeru, da še vedno niste prepričani, kateri sistem prezračevanja- lokalni ali centrali – je v vašem primeru najboljša izbira, smo vam na voljo.

Prezračevalni sistemi za stare hiše

Slika: Starejše gradnje brez dodatne izolacije in menjave oken boljše dihajo kot novogradnje

Ekipa E2E
Brez komentarjev

Komentirajte