Prezračevalni sistemi - novi kriteriji za njihovo načrtovanje

Potreba po dobrem prezračevanju je bila večinoma utemeljena z zdravstvenimi razlogi. Kako pa naj določimo ustrezne stopnje prezračevanja dandanes? Göran Stålbom je objavil dober povzetek o zgodovini meril za prezračevanje v glasilu Swesiaqa, švedske organizacije za zrak v zaprtih prostorih, oktobra 2020. V teh merilih je povzel, da ni splošno sprejetih meril za prezračevanje. Prezračevalni sistemi in praksa določanja le-teh je večinoma naravnana na različne smernice in praktične izkušnje. To pomeni, da je načrtovanje prezračevalnih sistemov večinoma odvisno od izkušenj strokovnjaka za prezračevanje.

Prezračevalni sistemi v Evropi

Prezračevalni sistemi v Evropi in Severni Ameriki temeljijo na tem, da ima prezračevanje dve glavni funkciji:

- odstranjevanje onesnaževal iz človeških virov in

- odstranjevanje emisij z gradbenih materialov.

Zmanjševanje emisij v zraku iz gradbenih materialov

Verjetno najbolj razširjena standarda, EN 16798-1 in ASHRAE 62, uporabljata vsoto teh dveh komponent kot osnovo za načrtovanje prezračevanja. Ta merila se nanašajo na vonj zraka v prostoru in odstotka tistih, ki so nezadovoljni s kakovostjo zraka.

To načelo je postavil danski profesor Ole Fanger, ki je vključil emisije iz gradbenih materialov v merila kakovosti zraka in prezračevanja, kar je privedlo do občutnega zmanjšanja emisij iz gradbenih materialov in prezračevalne opreme. Ta merila so že nekoliko zastarela.

Pandemija COVID je pokazala nov pomen prezračevanja

V času epidemije se je pojavilo vprašanje, ali prezračevanje v stavbah ustrezno za naše zdravje in za zaščito pred boleznimi? Vse bolj se je izkazalo v času pandemije, da je prenos virusa po zraku glavni vzrok za širjenje epidemije.

Z naraščajočimi novimi različicami virusa, ki so veliko bolj nalezljive je to še bolj zaskrbljujoče. Podobno širjenje patogenov v zraku je bilo v preteklosti znano tudi za druge nalezljive bolezni (npr. gripa, ošpice in tuberkuloza).

Prezračevalni sistemi za zmanjšanje okužb

Pogosto je v času pandemije predlagano, da se poveča prezračevanje v obstoječih stavbah. Koncentracija delcev, ki prenašajo viruse pada približno obratno s hitrostjo prezračevanja, vendar to ne naredi zraka popolnoma brez virusov.

 

Prezračevalni sistemi se naj usmerjajo kako najbolje čim bolj učinkovito odstraniti izdihani zrak iz prostora (vir fotografije EV)

 

Povečevanje prezračevanja pa ima žal svoje meje. V stavbah, kjer je starejša oprema je le-ta morda že na mejah zmogljivosti. V novih stavbah je povečanje prezračevanja omejeno z naložbami in porabo energije. Zato potrebujemo druge rešitve za nadzor okužb, ki jih povzročajo patogeni v zraku.

Prezračevalnimi sistemi so do sedaj bili nekoliko zanemarjeni

Argumentacij za čistočo zraka v zaprtih prostorih za dihanje močno zaostaja za na primer čisto gospodinjsko vodo. Sistemi oskrbe z vodo in kanalizacije so se hitro razvili, medtem, ko prezračevanju nismo posvečali preveč pozornosti.

Po pandemiji COIVD-19 je bilo ugotovljeno, da je treba preprečiti mešanje izdihanega zraka z vdihanim zrakom. Za dihanje je treba dovajati čist zrak brez patogenov. Za dosego tega cilja je potreben nov pristop k učinkovitosti prezračevanja, lokaliziranemu/osebnemu prezračevanju in spremljanju kakovosti zraka.

Prezračevalne sisteme je treba optimalno nadzorovati

Prezračevanje je treba optimalno nadzorovati, da se s tem ohranja zdrav prostor. Znano je, da okužena oseba širi več virusnih delcev, ko se dihanje poveča, hkrati pa se poveča tudi proizvodnja CO2. Koncentracija CO2 je približek za delce, ki se prenašajo v zrak z izdihom, zlasti pri povečani telesni aktivnosti, vendar ne upošteva uporabe glasu.

Sproščanje virusa se lahko stokrat poveča, ko se glasnost glasu poveča. Pri širjenju nalezljivih bolezni in prezračevanju je pomemben dejavnik, ali so ljudje sedeči ali telesno aktivni, ali govorijo glasno ali tiho, na primer v kinu.

Če za nadzor prezračevanja uporabljamo koncentracijo CO2, moramo bolj upoštevati značilnosti prostora (zakasnitev pri merjenju koncentracije, lokacija senzorja, porazdelitev zraka itd.). Upoštevati je treba tudi, da je virusne delce mogoče odstraniti s čiščenjem zraka, pri čemer se koncentracija CO2 ne spremeni, medtem ko se koncentracija virusa zmanjša.

Prezračevalni sistemi v covidu so nakazali potrebo po spremembi

Zagotavljanje ustreznega prezračevanja na podlagi koncentracije in širjenja patogenov ima za posledico drugačno zasnovo prezračevanja od trenutne prakse. Višja hitrost dihanja hkrati poveča emisijo in izpostavljenost virusnim delcem. Povišana frekvenca dihanja vpliva tako na proizvodnjo virusnih delcev kot na izpostavljenost, kar poveča tveganje za okužbo. Pri nadzoru izpostavljenosti je morda najbolje čim bolj učinkovito odstraniti izdihani zrak iz prostora kot povečati prezračevanje.

Prezračevalni sistemi naj hitro odstranjujejo izdihani zrak

Čas je, da spremenimo zasnovo prezračevanja, ki temelji na zaznani kakovosti zraka, v načrt prezračevanja, ki temelji na zdravju. Izdihani zrak je treba učinkovito odstraniti iz notranjosti in dovajati čist zrak brez patogenov za dihanje. Prezračevanje in razporeditev zraka je treba nadzorovati glede na stanovalce in njihove dejavnosti, ne pa na sam prostor prostora. Zdi se, da je posebna težava, da nekatere rešitve, ki zvenijo dobro v teoriji, morda ne bodo delovale v praksi.