Zadnji nasveti

Na vrh

Je samogradnja prezračevalnega sistema prava pot?

Prezračevalni sistemi Blauberg | E2E d.o.o.Nasveti Je samogradnja prezračevalnega sistema prava pot?
Samogradnja prezračevalne sistema - Prezračevalne naprave Blauberg

Je samogradnja prezračevalnega sistema prava pot?

Pogosto mnenje končnih uporabnikov je, da bodo z lastno angažiranostjo prihranili težko prigaran denar. Kljub temu, da je bodoči uporabnik prezračevanja našel dragocen čas za preučevanje strokovne literature o prezračevanju, obstaja velika verjetnost, da bo prišlo do težav že pri načrtovanju, kasneje pa tudi pri sami praktični izvedbi. Dodana vrednost celotnega projekta je dosežena, ko se med sabo prelijejo vsi ključni postopki projekta. Svetovanje, načrtovanje, izvedba, zagon in vzdrževanje.

 

Vsi našteti koraki zahtevajo preplet teoretičnih in praktičnih izkušenj. Predvsem praktične izkušnje pri izvedbi prezračevanj so tiste, ki jih samograditelji nimajo oziroma se na svojih primerih učijo. Kljub dobremu namenu se na koncu zgodi, da zaradi napak pri vgradnji dosežejo obraten učinek od želenega. Olje na ogenj prilivajo tudi nekateri ponudniki prezračevanj, ki spodbujajo samogradnjo sistemov, saj gledajo le na svojo korist prodaje materiala oz. stavijo na karto, da strokovna montaža ni potrebna, s tem pa je končna investicija cenejša. Pa je res tako?

 

Nevarnost, da bodo naredili napako pri tehnični izvedbi, je prisotna na vsakem koraku. Vzemimo za primer hrup oziroma glasnost centralnega prezračevalnega sistema. Prezračevalne naprave, ki jih je Eko sklad uvrstil na svoj seznam pri dodelitvi nepovratnih sredstev, izpolnjujejo visoke standarde na področju energetske učinkovitosti in tudi hrupa. Navedeni tehnični podatek glasnosti posamezne centralne naprave nam sam po sebi ne pove dosti. V veliki meri je končna glasnost prezračevalnega sistema odvisna od razvoda prezračevalnih cevi.

 

Vsak nepotreben zavoj pri razvodu, uporaba nekvalitetnega vgradnega materiala, nepravilna postavitev centralne prezračevalne naprave, nepravilen zagon naprave, ima lahko za posledico bistveno višjo glasnost sistema, kot bi jo lahko dosegli ob optimalni izvedbi. V primerih povečane glasnosti sistema lahko zvočna obremenitev v prostoru, kjer je centralna naprava postavljena, doseže tudi vrednosti okoli 60 dB. Na koncu vas bo glasnost sistema motila do te mere, da se boste odločili sistem izključiti ali celo odstraniti. Celotna ideja, da boste s samogradnjo prihranili denar, se lahko maščuje. Obstaja velika verjetnost, da bo končna cena projekta višja in ne nižja.

 

V primerih novogradnje ali obnov so investitorji vedno pred veliko dilemo. Kaj lahko storim sam, da bo projekt čim cenejši? Veliko lahko storite sami. Elektro in strojne (prezračevalne) inštalacije pa prepustite strokovnjakom, saj so morebitne napake lahko drage, nefunkcionalne in nevarne za vaše zdravje.

Ekipa E2E
Brez komentarjev

Komentirajte