Naše poslanstvo

Pomagamo vam zadihati svež zrak.
Ekipa e2e poskrbi za kvalitetno prezračevanje v vašem domu in vam pomagati zaživeti bolj zdravo življenje.
Prezračevanje je nujen del bivalnega okolja. Brez prezračevanja se v vaših domovih lahko namreč pojavijo visoke koncentracije onesnaževalcev, ki so za naše zdravje zelo škodljive.

Ponujamo prezračevalne naprave znamke Blauberg Ventilatoren - prezračevalne naprave visoke kakovosti, z izjemno učinkovitostjo ter odličnim razmerjem med ceno in kvaliteto.

Naša pomoč se pa ne konča tukaj. Sodelujemo namreč z več kot 200 preverjenimi in zanesljivimi monterji ter inštalaterji, preko katerih vam organiziramo in izvedemo profesionalno vgradnjo in nastavitev prezračevalne naprave.Pred in po sami izvedbi pa vam seveda z veseljem pomagamo z brezplačnim svetovanjem.

Delovni čas

Ponedeljek - petek 07:00-15:00
Sobota - nedelja Zaprto

Zadnji nasveti

info@e2e.si

+386 (0)2 620 98 05

Na vrh

8 najpogostejših vprašanj in odgovorov o prezračevalnih sistemih

Prezračevalni sistemi Blauberg | E2E d.o.o.Nasveti 8 najpogostejših vprašanj in odgovorov o prezračevalnih sistemih
Koristne informacije o prezračevalnih sistemih

8 najpogostejših vprašanj in odgovorov o prezračevalnih sistemih

Predstavljamo odgovore na najpogostejša vprašanja povezana s prezračevalnimi sistemi.

Ko se boste odločali med lokalnim in centralnim prezračevanjem pomislite na vaše potrebe in vaše želje in si poglejte prednosti obeh sistemov.

 

Zakaj izbrati lokalne prezračevalne naprave? 

 • Izredno enostavna vgradnja. Vse kar potrebujete je odprtina na zunanjo steno ter povezava na električno omrežje ali na sosednjo centralno napravo.
 • Sistem je predvsem primeren za hiše, kjer so končana vsa gradbena dela, torej za dokončane novogradnje ter prenove, saj bi centralni sistem povzročil bistveno preveč gradbenih posegov.
 • Ni potrebna vgradnja in posledično tudi čiščenje cevnega sistema.
 • Manjša poraba električne energije, saj ni potrebno premagovati tlačne razlike cevnega sistema.
 • Cenejša rešitev za manjša stanovanja in manjše hiše do 6 oziroma 8 prostorov.
 • Kontrola vlažnosti pri napravah s senzorjem vlažnosti.
 • Naprave lahko v spomladanskih mesecih izklopimo in odpremo okna. Pri centralnem sistemu mora biti naprava neprestano v pogonu.
 • Možnost prezračevanja dela hiše ali celo samo ene sobe.
 • Izjemno primere so lokalne naprave tam, kjer želimo samo odstraniti odvečno vlago.

 

Zakaj izbrati centralni prezračevalni sistem?

 • Vpihovanje svežega zraka je bolj celovit in zavzame večji del vašega stanovanja ali hiše, zato je le to bolje prezračevano. S centralnim prezračevanjem prezračujemo in vračamo toploto v vse prostore, tudi kopalnice in stranišča, ki se pri centralnem prezračevanju po navadi prezračujejo z ventilatorji brez rekuperacije toplote.
 • Pri prezračevanju lahko ločimo zrak po sobah na dovod in odvod, s tem imamo svež zrak točno tam, kjer ga najbolj potrebujemo in ne le blizu zunanjih sten.
 • Naprave imajo boljši temperaturni izkoristek, zato ima vpihani zrak pozimi višjo, poleti pa nižjo temperaturo.
 • Centralni prezračevalni sistem je cenejši v hišah s približno 6 do 8 ali več prostori.
 • Omogoča vračanje vlage pri modelih z entalpijskim izmenjevalcem.
 • Naprave brez entalpijskega izmenjevalca onemogočajo prehod vonjav (predvsem čebule) nazaj v stanovanje.
 • Centralne naprave ni potrebno čistiti, redno čistimo le kuhinjski filter in menjujemo filtra v centralni napravi.

 

Ali mora moja centrala naprava imeti elektro grelnik?

Boljše naprave zaradi visokih izkoristkov ne potrebujejo elektro grelnika. V primeru, da živite na zelo vlažnem področju in v času večjih koncentracij zunanje vlažnosti nimate druge naprave, ki bo znižala vlago v vašem stanovanju, priporočamo vgradnjo elektro grelnika.

 

Ali je smiselna vgradnja zemeljskega toplotnega prenosnika?

Obstajajo zračni zemeljski toplotni prenosniki in vodni zemeljski toplotni prenosniki. Cena vgradnje zemeljskih toplotnih prenosnikov večinoma precej presega prihranke, ki je s tem pridobimo.

 

Koliko stane lokalna naprava in koliko naprav potrebujem?

Lokalne naprave potrebujemo večinoma v vseh sobah, v večjih tudi po dve. Cena ene naprave se giblje med 350 in 600 EUR ali več. Cena vgradnje je večinoma od 60 do 80 EUR. Dodatno vrtanje v bentonsko steno stane med 60 in 80 EUR za vsako napravo. Eko sklad nudi subvencije v višini 25%  in v nekaterih primerih celo do 50%.

 

Koliko stane centralni sistem?

Cena centralnega sistema se giblje za hišo z 110 m2 med 3.800 in 5.500 EUR, za hišo z 200 m2 pa med 5.000 in 6.000 EUR. Eko sklad ob tem nudi subvencije med 20 in 50%. Za natančen izračun se obrnite na strokovnjaka za prezračevanje.

 

Ali je nujna vgradnja F7 filtra zaradi zdravju izjemno škodljivih delcev PM10 in PM2,5?

Da, in to predvsem v večjih mestih, kjer so koncentracije teh delcev velike in večkrat presežejo dovoljeno mejo. F7 filter bo v primerjavi s klasičnim G3 ali G4 filtrom zadržal skoraj vse delce velikosti PM10 ter okoli 5 x več delcev PM2.5, ki so zdravju najbolj škodljivi. Posledica vgradnje F7 filtra so cca 20% nižji pretoki pri lokalnem prezračevanju. Pri centralnem prezračevanju ne bomo opazili spremembe pri pretoku, nekoliko se bo povečala le poraba električne energije.

 

Kako pogosto se menjajo filtri in ali je potrebno napravo čistiti?

Filtre v lokalni napravah lahko čistimo sami in sicer vsake 3 mesece. Očistiti je potrebno tudi cev, ventilator in toplotni menjalnik, seveda v skladu z navodili proizvajalca. Le F7 filtri se ne čistijo, menjujemo jih na 3 do 6 mesecev.

Pri centralnem sistemu je potrebno čistiti le kuhinjski filter. Napravo očisti serviser ob rednem servisu. Na 3 do 6 mesecev moramo menjati oba filtra.

Ekipa E2E
Brez komentarjev

Komentirajte