Zadnji nasveti

Na vrh

Prezračevanje prostorov: vprašanja in odgovori

Prezračevalni sistemi Blauberg | E2E d.o.o.Nasveti Prezračevanje prostorov: vprašanja in odgovori
Koristne informacije o prezračevalnih sistemih

Prezračevanje prostorov: vprašanja in odgovori

Ne glede na to ali gradite, ali obnavljate, je dobro vedeti osnove o sistemih za prezračevanje prostorov. Predstavljamo odgovore na najpogostejša vprašanja povezana s prezračevalnimi sistemi.

Osnovna dilema sestoji iz vprašanja, kakšen prezračevalni sistem izbrati. Ko se boste odločali med lokalnim in centralnim prezračevanjem pomislite na vaše potrebe in vaše želje in si poglejte prednosti obeh sistemov. (1)

Za zdrave bivalne razmere bi se moralo vsako uro zamenjati vsaj 70% zraka. To pomeni vsaj 10 minut prepiha vsako uro v vsakem protoru.

 

Prezračevanje prostorov in zdrave razmere

Prezračevanje prostorov in zdrave razmere

Zakaj izbrati lokalne prezračevalne naprave za prezračevanje prostorov? 

V spodnjih alinejah smo zbrali nekaj najpomembnejših (2):

 • Izredno enostavna vgradnja. Vse kar potrebujete je odprtina na zunanjo steno ter povezava na električno omrežje ali na sosednjo centralno napravo.
 • Sistem je predvsem primeren za hiše, kjer so končana vsa gradbena dela, torej za dokončane novogradnje ter prenove, saj bi centralni sistem povzročil bistveno preveč gradbenih posegov.
 • Ni potrebna vgradnja in posledično tudi čiščenje cevnega sistema.
 • Manjša poraba električne energije, saj ni potrebno premagovati tlačne razlike cevnega sistema.
 • Cenejša rešitev za manjša stanovanja in manjše hiše do 6 oziroma 8 prostorov.
 • Kontrola vlažnosti pri napravah s senzorjem vlažnosti.
 • Pri prezračevanju prostorov lahko naprave lahko v spomladanskih mesecih izklopimo in odpremo okna. Pri centralnem sistemu mora biti naprava neprestano v pogonu.
 • Možnost prezračevanja ločenih prostorov: dela hiše ali celo samo ene sobe.
 • Izjemno primere so lokalne naprave tam, kjer želimo samo odstraniti odvečno vlago.
Prezračevanje prostorov z lokalnim prezračevanjem - primer

Prezračevanje prostorov z lokalnim prezračevanjem – primer

Zakaj izbrati centralni prezračevalni sistem?

 • Vpihovanje svežega zraka je bolj celovit in zavzame večji del vašega stanovanja ali hiše, zato je le to bolje prezračevano. S centralnim prezračevanjem prezračujemo in vračamo toploto v vse prostore, tudi kopalnice in stranišča, ki se pri centralnem prezračevanju po navadi prezračujejo z ventilatorji brez rekuperacije toplote.
 • Pri prezračevanju lahko ločimo zrak po sobah na dovod in odvod, s tem imamo svež zrak točno tam, kjer ga najbolj potrebujemo in ne le blizu zunanjih sten.
 • Naprave imajo boljši temperaturni izkoristek, zato ima vpihani zrak pozimi višjo, poleti pa nižjo temperaturo.
 • Centralni prezračevalni sistem je cenejši v hišah s približno 6 do 8 ali več prostori.
 • Omogoča vračanje vlage pri modelih z entalpijskim izmenjevalcem.
 • Naprave brez entalpijskega izmenjevalca onemogočajo prehod vonjav (predvsem čebule) nazaj v stanovanje.
 • Centralne naprave ni potrebno čistiti, redno čistimo le kuhinjski filter in menjujemo filtra v centralni napravi.
Centralni prezračevalni sistem prezračevanja prostorov v sliki

Centralni prezračevalni sistem prezračevanja prostorov v sliki

Ali mora moja centrala naprava imeti elektro grelnik?

Boljše naprave za prezračevanje prostorov zaradi visokih izkoristkov ne potrebujejo elektro grelnika. V primeru, da živite na zelo vlažnem področju in v času večjih koncentracij zunanje vlažnosti nimate druge naprave za prezračevanje prostorov, ki bo znižala vlago v vašem stanovanju, priporočamo vgradnjo elektro grelnika.

 

Ali je smiselna vgradnja zemeljskega toplotnega prenosnika?

Obstajajo zračni zemeljski toplotni prenosniki in vodni zemeljski toplotni prenosniki. Cena vgradnje zemeljskih toplotnih prenosnikov večinoma precej presega prihranke, ki je s tem pridobimo.

 

Koliko stane lokalna naprava in koliko naprav potrebujem?

Lokalne naprave za prezračevanje prostorov potrebujemo večinoma v vseh sobah, v večjih tudi po dve. Cena ene naprave se giblje med 500 in 900 EUR (brez DDV) ali več. Cena vgradnje ni vključena v ceno. Eko sklad nudi subvencije v višini 20 %. Več informacij najdete na strani Ekosklada. (3)

 

Vas zanima, kakšno bi bilo idealno prezračevanje v vašem domu ali poslovnem objektu? Izkoristite BREZPLAČEN OGLED PROSTOROV IN INDIVIDUALEN PREDLOG prezračevanja, ki bo pisan na kožo vašim željam in tehničnim zahtevam.

Kontaktirajte nas
Grega
Grega Kokot
Svetovalec

 

Koliko stane centralni sistem?

Cena centralnega sistema se giblje za hišo z 110 m2 med 3.800 in 5.500 EUR, za hišo z 200 m2 pa med 5.000 in 6.000 EUR. Eko sklad ob tem nudi subvencije do 20 %. Za natančen izračun se obrnite na naše Blauberg strokovnjake za  prezračevanje.

 

Ali je nujna vgradnja F7 filtra zaradi zdravju izjemno škodljivih delcev PM10 in PM2,5?

Da, in to predvsem v večjih mestih, kjer so koncentracije teh delcev velike in večkrat presežejo dovoljeno mejo. F7 filter bo v primerjavi s klasičnim G3 ali G4 filtrom zadržal skoraj vse delce velikosti PM10 ter okoli 5 x več delcev PM2.5, ki so zdravju najbolj škodljivi. Posledica vgradnje F7 filtra so cca 20% nižji pretoki pri lokalnem prezračevanju. Pri centralnem prezračevanju ne bomo opazili spremembe pri pretoku, nekoliko se bo povečala le poraba električne energije.

 

Kako pogosto se menjajo filtri in ali je potrebno napravo čistiti?

Filtre v lokalni napravah lahko čistimo sami in sicer vsake 3 mesece. Očistiti je potrebno tudi cev, ventilator in toplotni menjalnik, seveda v skladu z navodili proizvajalca. Le F7 filtri se ne čistijo, menjujemo jih na 3 do 6 mesecev.

Pri centralnem sistemu je potrebno čistiti le kuhinjski filter. Napravo očisti serviser ob rednem servisu. Na 3 do 6 mesecev moramo menjati oba filtra.

 

Upamo, da smo vam odgovorili na vprašanja, ki se vam porajajo tekom načrtovanja zračenja prostorov. V nasprotnem primeru pa vas vabimo, da kliknete tukaj in dodatne informacije dobite na naši spletni strani ali pa nas pokličite. Z veseljem vam bomo pomagali.

Ekipa E2E
Brez komentarjev

Komentirajte